Termékek

PM5U-GR teszt

2016.11.18.

Eszközeinket sokféleképpen lehet és kell is védeni; az elektromos hálózaton keresztül érkező veszélyek ellen is!
    A túlfeszültségvédők nagyon hasznos eszközök: habár a szünetmentes tápegységekkel ellentétben áramkimaradás esetére nem nyújtanak megoldást, a hálózati feszültségingadozásoktól megvédik kütyüinket. Az egyik legnagyobb veszélyt a villámcsapások jelentik, de más is okozhat problémát, nem kizárt az sem, hogy az áramszolgáltatónál lép fel valamilyen hiba. A túlfeszültségből adódó meghibásodásoknál természetesen már az is nagy bosszúságot okoz, ha új tápegységet vagy alaplapot kell venni, azonban a legkellemetlenebb az, amikor adathordozók is sérülnek, hiszen a rajtuk lévő adatokat nem igazán lehet pótolni.
 
    Ennek ellenére a túlfeszültségvédőkre a legtöbben sajnálják kidobni a pénzt, pedig összességében nem túl drága berendezésekről van szó; a legolcsóbb példányok ára alig pár ezer forint, vagyis szinte ugyanannyiba kerülnek, mintha egy sima elosztót vásárolnánk meg. Mostani cikkünkben viszont nem a legolcsóbb példányok közül választottunk, hiszen az APC by Schneider Electric termékpalettájáról: egészen pontosan a PM5U-GR túlfeszültségvédőt néztük meg, amelynek extrája, hogy kettő darab USB-s csatlakozót is tartalmaz. A kütyü egy normál elosztóhoz képest elég nagy, de talán ez nem olyan nagy probléma, hiszen cserébe öt hálózati aljzatot és kettő USB csatlakozót kapunk. És az elosztó a legtöbb esetben úgysem lesz szem előtt, hanem az asztal vagy szekrény mögé fogjuk elrejteni. Sajnos a szereléshez nem kapunk segítséget abban a tekintetben, hogy a „doboz” kialakítása nem teszi lehetővé, hogy egyszerűen felfúrjuk valamilyen felületre. Az APC PM5U-GR fizikai kapcsolóval rendelkezik, és van rajta két ellenőrző LED is; ezek azt mutatják, hogy a konnektorok földeltek-e valamint hogy a túlfeszültségvédő funkció aktív-e.
    Az elosztó legfeljebb 2300 wattos teljesítményt bír el (ez 10 amperes áramerősséget jelent), az öt konnektorba csatlakoztatott készülék együttes teljesítménye legfeljebb ennyi lehet. A két USB kiváló szolgálatot tehet, hiszen a telefont, tabletet is védhetjük feltöltés közben; a két USB port összesen 2,4 amperes áramerősséggel tud tölteni. Fontos tisztázni, hogy mi történik túlfeszültség esetén; az elosztó „felfogja” a névlegesnél nagyobb feszültséget, ami jó eséllyel azt eredményezi, hogy használhatatlanná válik (legalábbis abban az értelemben, hogy a túlfeszültség ellen már nem nyújt védelmet), kell helyette venni egy másikat. Ez persze nem meglepő, a túlfeszültségvédő dolga pontosan az, hogy megvédje a csatlakoztatott eszközöket, minimalizálja a kárt; ez utóbbi azt jelenti, hogy nem a csatlakoztatott, drága és adott esetben értékes adatokat hordozó eszközein mennek tönkre, hanem maga a túlfeszültségvédő. Az ellenőrző LED is éppen azt a célt szolgálja, hogy tudassa velünk, ha már nem lehet az elosztóra túlfeszültségvédőként is számítani. Az APC elosztója 918 joule-os energiaosztályozású, ami azt jelenti, hogy legfeljebb 918 joule-os tüskét képes elviselni. Reakcióideje pedig 1 ns, vagyis a névlegesnél nagyobb feszültség legfeljebb ennyi ideig jut el a biztosított berendezésekhez, ami általában nem elegendő ahhoz, hogy kárt okozzon.
 
Forrás: Geegs.hu